ВКУС и ОБОНЯНИЕ    Вкусът и обонянието са две от системите за възприемане на външния свят, които взаимно се допълват в огромна степен. Тези системи са свързани най-вече с храненето ни. Чрез тях определяме става ли нещо за ядене или не, дали да опитаме нещо ново, неизпробвано до този момент или да се откажем от консумацията му.
    Тези две системи се доразвиват и променят през целия ни живот.
    Чрез вкуса организмът ни ни подсказва от какво се нуждае за правилното си функциониране.
    Какво става, когато ядем?
    Вкусовите ни рецептори определят какво приемаме в момента. Те изпращат сигнали към мозъка и рефлекторно към жлезите от стомашния тракт. Те пък от своя страна отделят такива сокове, които са нужни за разграждането на точно този вид храна. Това е и причината разделното хранене да има такъв благоприятен ефект върху организма. - Просто не объркваме собствения си организъм с неизброим "букет" от вещества и той се справя много по лесно с обработката и поемането на нужните му витамини, минерали и соли.
    Организмът ни е една много добре функционираща система с множество обратни връзки. Когато нещо не му достига за правилното функциониране ни се дояжда "нещо". И със сигурност в това "нещо" съществуват елементите, които не ни достигат в момента.
    Обонянието ни пък не само ни подава предварителна информация за дадена храна (годна ли е за употреба или развалена), но и чрез някои връзки подготвя организма ни за нещо предстоящо. ("мирише на пролет"; "мирише на сняг")
    При всеки човек нивата на възприемане на вкус и миризма са различни. Един има повишена чувствителност, друг - по-ниска.
    Производителите от бранша на хранително вкусовата промишленост отдавна са разбрали огромното значение на вкуса и миризмата и ни атакуват с какви ли не добавки като ароматизатори и овкусители. Но какъв е резултата? Чрез тези продукти залъгваме организма си, че му даваме "нещо"-то от което той се нуждае, той отделя нужните секрети за обработката му, а в следващия момент в стомаха ни няма и помен от този елемент. Е! Вие си решете какво става след това и до какво води тази измама.
    Най-голямата измама пък е с усилването на чувствителността на вкусовите ни рецептори чрез добавяне в продуктите на мононатриев глутамат(означава се с Е621) или нуклеотиди. Ако нещо ви е било много вкусно - погледнете на опаковката му - дали пък случайно не присъства това означение.
    Тази измама е опасна, защото организмът ни определя чрез тези ни две сетива не само какво поемаме (- респективно - какви вещества той да отдели за разграждането им), а и в каква концентрация са. Това определя  количеството и съдържанието на отделения от стомашният ни тракт стомашен сок.
    Какво се получава, когато бъдем излъгани по този начин!?
    Тъй като организма ни не е получил реално нужното му вещество - той отново го иска чрез чувството за глад или желание за ядене на точно определено нещо. И ние му го даваме отново. Така се получава един затворен кръг, от който няма излизане. В крайна сметка поради липсата на дадено вещество за някоя от функциите на тялото ни, хармоничната работа на организма ни е нарушена, започват проблеми с един или друг орган. Поради прекомерното ядене (за доставката на някой елемент, който в крайна сметка така и не се появява в организма ни) се достига до затлъстявания и още ред други болестни състояния. Стигаме до лекари, започва се приемане на какви ли не лекарства, които лекуват не причината, а някой от страничните ефекти на липсата в организма ни на едно, единствено (понякога) вещество!
    Това е един сайт, в който достъпно и накратко са разгледани допълненията към храните. От него по-добре можете да се ориентирате за какво става въпрос, какви добавки съществуват и за какво се ползват.
    А във връзка с ароматите ще ви разкажа една история, която може да ви прозвучи като анекдот, но за съжаление си е живата истина.:
    Миналата година вървяхме със съпругата ми по пътеките над Боровец. Разминавайки се с едно семейство дочухме следната констатация от детето: "А тук мирише на боров ароматизатор!"
    Изводите си правете вие.
    Ароматотерапията е много хубаво нещо. Вкарва в каменните кутийки, в които живеем аромати от Природата. И тези аромати подобряват настроението и депресивните състояния, в които изпада днешния забързан и откъснат от околното човек. Но ... само за известен период от време! - Като всичко фалшиво. Когато все пак организмът ни разбере, че отново е излъган - той си го връща с още по-силни депресии и отклонения от нормалното.
    ... Защото всичко съществува във връзка и постоянно взаимодействие с всичко околно! И когато тази връзка се прекъсне настъпват промени, които водят до дисонанс на функциите на цялото.

Човешките възприятия

Основна страница на сайта